İSTANBUL’DA EN SEVDİĞİM YERLERDEN..
”Büyüleyici Yerler” başlığı altında ilk sırada görmek istediklerimden biridir; Galata..

Kendine uzaktan bakılınca dahi görkemli ihtişamıyla hayranlık uyandıran, gölgesine doğru yaklaştıkça hikayesini zihninizde canlandırdığınız; şehrin adeta sembolü haline gelmiş ‘Galata’ ne anlama gelmektedir?
Galata Kulesi; Bizanslılar Zamanında Megalos Pyrgos (Büyük Burç), Cenevizliler zamanında Christtea Turris (İsa Kulesi) olarak adlandırılmış olup şu an ki ismini bulunduğu muhit olan Galata’dan almaktadır. Galata adının ise nereden geldiği tam olarak bilinmemekle beraber çeşitli söylentiler bulunmaktadır.
17.Yüzyıl’da ünlü seyyahlarımızdan Evliya Çelebi’nin yazdığı Seyahatname de Galata tarafları çayırlık ve mahsuldar köylerle çevriliymiş. Bu bölgede yaşayanlar Galata’da hayvanlarını otlatır, hayvanların sütlerini zamanın kralına verirlermiş. Bu sütün lezzeti nedeniyle de o bölgeye, Yunan dilinde süt dendiği söylenen Galata adı verildiği bilinmektedir.
Evliya Çelebi’ nin Seyahatname’sine göre; IV. Murad döneminde Hezarfen Ahmed Çelebi’nin kanat takıp, Galata Kulesi’nden Üsküdar Doğancılar’a uçtuğundan bahsedilmektedir. Fakat İlber Ortaylı, Halil İnalcık gibi pek çok tarihçiye göre bu olay tamamıyla efsaneden ibarettir. Bu hikaye Seyahatname’den başka hiçbir kaynakta geçmemiş, hiçbir kaynak tarafından doğrulanmamıştır.
HİKAYESİ:
Rivayete göre; Galata kulesi ve Kız Kulesi birbirine âşıktır. Aradan geçen boğaz bu aşkı imkansız hale getirir. Bir gün Hezarfen Ahmet Çelebi kollarına tahta kanatlar takarak ilk uçuş deneyimini gerçekleştirmek ister. Amacı; Avrupa yakasından, Anadolu yakasına uçmaktır. Galata Kulesinin ısrarlarına dayanamamış ve Galata’nın yüzyıllardır biriktirdiği mektupları da yanına alıp, lodostan faydalanarak İstanbul Boğazı’nı aşmış ve Üsküdar Doğancılar semtine iniş yapmıştır. Mektupları Salacak sahiline yaklaşırken Kız Kulesine bırakır. Mektuplar rüzgara kapılır ve dalgalarla mektuplar Kız Kulesine ulaşır. Kız kulesi aşkının karşılıksız olmadığını anlar ve daha da güzelleşir. Böylelikle Galata Kulesi de Kız Kulesi’nin ona aşık olduğunu anlar. Karşılıklı bakışarak ama kavuşamayarak İstanbul’un en güzel manzarasını oluştururlar ve bu aşkları yüzyıllara meydan okur. Bu sebeptendir Galata Kulesi aşıkları birleştirir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR!
Bir kadın ve bir erkek ilk defa Galata Kulesine beraber çıkarlarsa mutlaka evlenirlermiş. Fakat kuleye çıkacak çiftlerin kaderinde kavuşamamak varsa Galata Kulesi kuleye çıkmalarına bir şekilde engel olurmuş. Eğer çiftlerden biri daha önce çıktıysa bu tılsım bozulurmuş.