FOÇA GEZİ NOTLARI

Foça’nın en sevdiğim yanı; kaçış noktalarından biri olması, aslında hiç de sürpriz değil; çünkü burası Ege sakinliğini, belkide biraz miskinliğinizi yaşayacağınız küçük ve şirin bir balıkçı kasabası olması. Ne Çeşme gibi aşırı popüler ve turistik, ne de Alaçatı kadar kalabalık. İlk kez gidecek olanların kafasında ” Eski Foça mı yoksa Yeni Foça mı ” karmaşıklığını duyar gibiyim. Hemen hemen tüm güzellikler Eski Foça’da toplanmış diyebilirim. Yeni Foça ağırlıklı olarak modern tarzdaki yeni yapılarıyla dikkat çekerken; Eski Foça tarihi yapısıyla korunmuş alandır. Bu bakımdan Eski Foça ziyaretçileri tarafından genellikle taş evleri ve nostaljik, renkli sokaklarıyla anılmaktadır. Bizim tercihimiz tabii ki Eski Foça oldu. Bölgeyi ziyaret etmeden önce kendimize gidilecek yerleri listeledik. Başlangıç noktamız olarak biz sahili seçtik. Ulaşım açısından bisiklet yolu da mevcut. Araba ile gelenler içinde merkezinde otopark mevcut. Lakin haftasonu özellikle pazar günü için otoparkta yer bulmak zor olabilir. Bu nedenle ara sokakları tercih edebilirsiniz. Toplu taşıma için ise; Eshot otobüsleri merkeze kadar gelmektedir.

Gelelim Foça’da neler yaptık hep birlikte inceleyelim:

İlk olarak yol üzerinde rastladığımız Pers Mezar Anıtı‘nı ziyaret ederek başladık. Küçük bir not; toplu taşıma için gelenler merkezden ulaşım sağlayabilir.

Foça’ya 10 km uzaklıkta bulunan bu anıt aynı zamanda Taş Kule olarak da anılmaktadır. Persler’in Anadolu’daki 200 yılı aşkın süren egemenliklerinin en sağlam kalmış örneği.Bu mezar anıtı İÖ 5. yüzyıla ait olduğu bilinmektedir. Bağımsız bir kaya kütlesinin şekillendirilmesiyle oluşturulan bu anıtın karakteristik özellikleri, onun bir Pers için yapılmış olduğuna işaret etmekte.Tüften büyük bir kaya kütlesinin oyulmasıyla oluşturulmuştu bu anıt mezar.Pers Kralı Kyros tarafından Anadolu’nun fethine memur edilen General Harpagos’un ilk ele geçirdiği İon kentlerinden biri olarak biliniyor Phokaia. Bu nedenle mezarın da Ksenophon’un yazdıkları referans alınarak Sardeis’in ele geçirilmesi sırasında ölen Susa Kralı Abradatas için İ.Ö. 546 civarında yaptırıldığını ileri sürüyor kaynaklar. Abradatas, Sardeis’in ele geçirilmesi sırasındaki muharebelerde öldürülünce, bu acıya dayanamayan eşi Panthea da intihar eder. Kaynakların belirttiğine göre Susa Kralı’nın eşi Panthea da onunla bu mezara gömülmüş olmalıdır.

Mezar anıtından sonra direkt şehir merkezine doğru yola koyulduk. Buradan itibaren merkeze kadar özel bisiklet yolu da mevcut. Sahil kısmına ulaştığımızda ise serin Mayıs ayı olmasına karşın sıcak ama rüzgarı soğuk esen bir hava karşıladı bize. Akşamüstüne doğru ise serinleyen bir hava büründü. Bizim ilk durağımız Denizcilik Müzesi oldu 16.00’da kapanacağı için. Lakin müze haftasonları ziyarete kapalı olduğundan dolayı giriş sağlayamadık. Hemen biraz ilerisinde BEŞ KAPILAR KALESİ mevcut. . (Gerçekten yan yana 5 adet kapı göreceksiniz, adını rastgele koymamışlar. Burada üst tarafta fotoğraf/video çekimi yapabilir, surların içinde gezinebilirsiniz. Cenevizliler’in eseri olan kale, 16. yüzyılda Osmanlı himayesindeyken restore edilmiş ve 9 kulesi de o günlerde eklenmiş. Bugün kale; açık hava tiyatrosu olarak kullanıldığı, burada sergiler, konserler vs. düzenlendiği bilinmektedir.

Sahil şeridinde devam ettiğinizde karşınızda Kybele Açıkhava Tapınağı’nı da hemen solunuzda göreceksiniz. Heredot, ”Phokiaların uzun mesafeli deniz yolculuklarını gerçekleştiren ilk Hellenler olduklarını, bu yolculukları yuvarlak ticari gemilerle değil, 500 insan taşıma kapasitesine sahip 50 kürekli tekneleri ile yaptıklarını ” yazmıştır. Pentekonter olarak adlandırılan bu tekneler, hem ticaret hem de savaş gemisi olarak kullanılmaktaydı.

Bu noktadan sonra artık kendinizi Foça’nın rengarenk sokaklarına, birbirinden güzel büyüleyici taş evlerine bırakabilirsiniz. Bu sokaklardan geçerken şirin mi şirin restoranlar, kafeler görmeniz mümkün.

  • Benim favori mekanım manzarası, konumu ve konseptiyle Kavala Winehouse oldu. Lakin rezervasyon ile aldıkları için maalesef yeme-içme fırsatımız olmadı. Bir daha Foça ziyaretimde plaj keşfi, tekne turu katılımı ve mutlaka Kavala’da özellikle gün batımında şarap yudumlamak olacak. ☺

📝YAPILACAKLAR LİSTESİ:
1.Foça sokaklarını ve evlerini gez-gör. 🏡
2.Sahilde mutlaka balık lezzetlerini tadın. 🐠
3.Sakız dondurmayı mutlaka deneyin. 🍦
4.Günübirlik ya da saatlik düzenlenen tekne turlarına mutlaka katılın. Günübirlik 11.00-17.00 saatleri arasındadır. ⛵️
5.Beş Kapılar Kalesi’ni ziyaret edebilir, surların içerisine girebilirsiniz. 🏰
6.Kybele Tapınağı (Anıt Gemisi) görün. 🛳️
7.Foça Denizcilik müzesini ziyaret edin. Yalnız haftasonları kapalı bilginize. ⚓️
8.Yol üzerinde Pers Mezar Anıtı görebilirsiniz.🪦
9.Yel değirmenlerini ziyaret et. 💨
10.Foça plajlarında denize girebilir, kamp yapabilirsiniz. 🏕️

BONUS: Foça’nın Karataş Efsanesi


Foça’da bir öykü anlatılır. Foça’da bir “Karataş” varmış, taşın varlığını herkes biliyor ama nerede olduğunu kimse bilmiyormuş. Gezip dolaşırken bu taşa basan bir daha Foça’dan kopamıyormuş. Çok zorlanıp bir yerlere gitse de mutlaka dönüp dolaşıp Foça’ya geliyormuş. Belki “Karataş”ı sen bulursun. Bulamasan bile Foça’ya geri döneceğine eminiz. ☺☺

FOÇA’YA ULAŞIM


İzmir’den Eski Foça’ya ulaşım çok kolay. İzmir Adnan Menderes Havalimanı’ndan Aliağa yönüne giden İzban (hafif raylı sistem) trenlerini kullanarak Hatundere istasyonuna, Yenifoça için ise; Biçerova istasyonuna ulaşabilirsin. Bu noktadan Eshot adı verilen belediye otobüsleri ile ulaşım sağlayabilirsiniz. İzban trenlerine kendi bisikletinle saat sınırı olmadan binebilirsin, ayrıca bisiklet için ek ücret ödemeye gerek yok.